fredag den 26. april 2013

Hvedeknopper

I dag er det Stor Bededag og traditionen tro, skal der spise hvedeknopper. Jeg elsker denne tradition, det er så hyggeligt - te, brød, pålæg, levende lys. Det er bare hyggen. Selvfølgelig skal du have opskriften på disse lækre boller, så kan du jo lave dem senere i dag eller en anden dag. De smager jo også godt resten af året :)
Opskriften er fra voresmad.dk


1,5 dl kogende vand 
1,5 dl kærnemælk 

2 spsk sirup 

2 spsk sukker 
1 lille spsk havsalt 
Ca. 15 g gær 
2 tsk kardemomme 
Ca. 500 g hvedemel 
50 g blødt smør 
2 spsk vand 
1 spsk kærnemælk


Hæld kogende vand i dejskålen, lad det køle ca. 2 minutter og tilsæt kærnemælk. Rør sirup, sukker, salt, gær og kardemomme ud i væsken. Sigt melet og rør ca. 300 g af det i dejen. Tilsæt smør og rør grundigt. Tilsæt resten af melet, lidt af gangen. Ælt dejen meget grundigt og tilsæt ikke mere mel end til dejen er smidig, glat og lige akkurat kan slippe fingrene. Læg den tilbage i skålen. Dæk den med plastikfilm og lad dejen hævne lunt i 1½ time, eller til mindst dobbelt størrelse.
Læg bagepapir i en lille bradepande, eller et firkantet ildfast fad. Del dejen i 12 lige store stykker, tril dem til boller og læg dem i formen med ca 1,5 cm afstand. Dæk formen til og lad hvederne efterhæve på et lunt sted til dobbelt størrelse (ca. 1½ time).
Sæt ovnen på 200 grader (almindelig ovnvarme). Pensl hvedeknopperne med en blanding af vand og kærnemælk og bag dem i 25-30 minutter. Lad dem køle af som én blok, bræk i det hele taget ikke hvederne fra hinanden før de skal ristes, så bevarer de fugtigheden bedst.

Før hvederne spises:

Flæk dem, læg dem på bageristen og rist dem gyldne ved 250 grader eller under grillen (husk at riste begge sider).
Server dem lune med smør og syltetøj eller med ost. 

Der kommer billeder på et senere tidspunkt :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar